[O1] Geometria przedniego zawieszenia - możliwości regualcji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mikey1983
    Classic
    • 2008
    • 11

Nie czepiam się.
    Chociaż geometrię sprawdzałem z powodu cudów z doważaniem kół przednich, ale to już inny temat. No i wyszło 0,6 stopnia więcej na prawym, a tak wogóle chciałem sprawdzić mechanika czy nie czaruje
  • Sev
    L&K
    • 2007
    • 1295

Z racji modowania zawieszenia, zwrotnice z TT, amorki, sprężynki i inne bajery pozostało doprowadzić do żądanych (nie katalogowych) parametrów geometrię przedniego zawieszenia.

Zadany kąt pochylenia (camber) -1,1 (maksymalny jaki był możliwy).

Kąt wyprzedzenia zwrotnicy przed podniesieniem tyłu (był bardziej zglebiony niż powinien) było ok. LP 6,5 stopnia, PP 7,1 stopnia. Docelowo minimum 7,5 max 8,5 stopnia. Po podniesieniu tyłka wg obliczeń kąt zmniejszył się o około 0,5 stopnia Ale to jeszcze do weryfikacji.

Mam kilka pomysłów jak to uzyskać, jeden z nich to przesunięcie wahacza w przód poprzez skrócenie czoła tulei przedniej wahacza o ok. 5mm i to samo uzupełnienie po drugiej stronie tulei podkładką o tej samej grubości. Zmienić się wówczas musi położenie otworu tylnego pod wahacz i tu jest znowu możliwość przesunięcia nie tyle 5mm w przód ale też ok. 5-7mm na zewnątrz co skutkować będzie dodatkowym przesunięciem sworznia około 7-9mm (wstępne pomiary). Braki po starych otworach będą uzupełnione, fasolki nie zostaną

Jaki jest możliwy zakres regulacji kąta wyprzedzenia zwrotnicy (caster) na samych sworzniach? Luz na otworach jest niewielki, około 0,5mm a jak policzyłem to przesunięcie ok. 5mm skutkuje zmianą około 0,5stopnia.

Czy dysponuje ktoś w miarę konkretnymi danymi o zakresie ewentualnej regulacji bez ingerencji w tuleje belkę i wahacze?
    6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
    Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

Pracuję...